چسب های تخصصی صنعتی | انواع، ویژگی ها و مشخصات هرکدام در سال 1403

  1. خانه
  2. »
  3. اسپرت مگ
  4. »
  5. چسب های تخصصی صنعتی | انواع، ویژگی ها و مشخصات هرکدام در سال 1403
چسب های تخصصی صنعتی
5/5 - (1 امتیاز)

چسب های تخصصی صنعتی طیف وسیعی از ترکیبات شیمیایی آلی و معدنی از جمله اکریلیک، اپوکسی، پلی اورتان، سیلیکون، ترموست و چسب های فرآوری UV را به همراه درزگیرهای صنعتی دربر می‌گیرند. کاربرد اصلی آنها در چسباندن اجزای مختلف بهم است.

چسب‌ها و درزگیرها در صنایع مختلفی مانند خودروسازی، ساخت و ساز، الکترونیک، بسته‌بندی، هنرهای گرافیکی، کفپوش‌ها و پزشکی کاربرد گسترده‌ای پیدا می‌کنند. بخش هوافضا به ویژه فناوری چسب را پذیرفته است و مزایای آن را نسبت به روش‌های سنتی مانند جوشکاری و پیچ و مهره تشخیص داده است.

اسپرت مال در این مقاله قصد دارد انواع چسب‌ های تخصصی صنعتی را معرفی و کاربردها و ویژگی‌های هر کدام را برای شما توضیح دهد. همچنین برای خرید این محصول و دیگر محصولات ورزشی می‌توانید از فهرستی که در ادامه در اختیار شما قرار خواهد گرفت، استفاده کنید.

معرفی چسب های تخصصی صنعتی و کاربردهای آن

چسب های تخصصی صنعتی به معنای واقعی کلمه تمام دنیا را کنار هم نگه می‌دارند – از قطارهای پرسرعت گرفته تا روکش‌های دندان. به عنوان مثال، با همین چسب‌ها است که گچ از زانوی آسیب دیده محافظت می‌کند، شیشه چراغ‌های جلو اتومبیل بسته می‌شود، یک برچسب اطلاعاتی درباره یک ماده غذایی و محتویات آن ارائه می‌شود. چسب‌ها به ایرباس A380 در هوا هم کمک می‌کنند!

اما به راستی داستان این چسب های تخصصی صنعتی چیست؟ از کجا آمدند و تا کجا پیشروی کرده‌اند؟ آیا کاربردهای ویژه‌ای دارند؟ ویژگی‌های منحصر به فردی دارند؟ اجازه بدهید برای پاسخ به این سوالات از تولد چسب و سابقه‌ای که دارند شروع کنیم.

معرفی چسب های تخصصی صنعتی

تولد و تاریخچه چسب های صنعتی تخصصی

شاید باور نکنید که همین محصول سه حرفی به نام چسب پایه و اساس یک صنعت جهانی چند میلیارد دلاری است که بیش از 750 شرکت را در بر می‌گیرد که همگی برای سهمی از بازار جهانی رقابت می‌کنند. تحقیقات اخیر همچنین نشان می‌دهد که تقریباً 50 شرکت از این 750 شرکت 50 درصد از فروش را در صنعت چسب تشکیل می‌دهند.

شواهدی نشان می‌دهد که قدمت استفاده از چسب به 4000 سال قبل از میلاد می‌رسد. در مطالعات انجام شده در محل دفن قبایل ماقبل تاریخ، رزین‌های چسبنده از شیره درختان برای تعمیر ظروف سفالی استفاده شده است. مجسمه‌های معابد بابلی نیز استفاده از چسب قیر مانند برای چسباندن کره چشم عاج را به حدقه چشم نشان داده‌اند. در حالی که این یک شکل ابتدایی‌ترین نوع چسب بود، اما به مدت 6000 سال همچنان باقی ماند!

اما داستان چسب های تخصصی صنعتی به همین جا ختم نمی‌شود، شواهد دیگری مبنی بر استفاده تاریخی از چسب وجود دارد که قدمت آن به 1500 تا 1000 سال قبل از میلاد برمی‌گردد، جایی که در نقاشی‌های دیواری از آن برای عملیات چسباندن چوب استفاده می‌شود. در واقع در ساخت تابوت برداشته شده از مقبره شاه‌توت از چسب استفاده شده است!

در حالی که بسیاری از کاربردهای تاریخی چسب‌ها در تاریخ از بین رفته است، اما می‌دانیم در هلند اولین کارخانه چسب تجاری ساخت چسب حیوانی از پوست تاسیس شد که در سال 1750 منجر به اولین ثبت اختراع چسب برای چسب ماهی در بریتانیا شد. این امر منجر به ثبت اختراعات زیادی برای چسب‌هایی با استفاده از لاستیک طبیعی، استخوان‌های حیوانی، ماهی، نشاسته و پروتئین شیر شد و تا سال 1900 تعداد زیادی کارخانه در ایالات متحده وجود داشت که از این مواد خام چسب تولید می‌کردند.

تاریخچه چسب های تخصصی صنعتی

انقلاب صنعتی باعث افزایش سریع پیشرفت‌های فنی شد که منجر به استفاده از مواد جدید در تولید چسب شد و پیشرفت طبیعی از آنجا منجر به ایجاد اولین پلیمر پلاستیکی از نیترات سلولز شد که در ابتدا در تولید توپ‌های بیلیارد استفاده می‌شد که قبلاً از عاج ساخته می‌شد. در سال 1910 دوره پلاستیک با تولید فنولیک باکلیت که یک پلاستیک گرماسخت است آغاز شد.

از این نقطه به بعد، استفاده از رزین های فنولیک در تولید چسب‌ها به سرعت گسترش یافت، با بسیاری از پلاستیک ها و لاستیک های جدید به صورت مصنوعی در سال های بین 1920 تا 1940، که بسیاری از آنها در طول جنگ جهانی دوم ساخته شدند و به تدریج تولید و تنوع چسب های تخصصی صنعتی شکل گرفت.

در حالی که تاریخچه چسب‌ها به 4000 سال قبل از میلاد مسیح بازمی‌گردد، در 100 سال گذشته است که پیشرفت‌های تکنولوژیکی در تولید چسب اتفاق افتاده است. با توسعه پلاستیک‌ها و الاستومرها، نوآوری‌ها و پیشرفت‌ها در چسب‌ها واقعاً شکوفا شد و امروز ما با تنوع انواع و کاربردی چسب های تخصصی صنعتی روبرو هستیم.

کاربرد انواع چسب های تخصصی صنعتی

اکنون که با تولد و تاریخچه چسب های تخصصی صنعتی بیشتر آشنا شدیم وقت آن رسیده بدانیم کاربرد این چسب‌ها چیست و در چه زمینه‌هایی بیشتر استفاده می‌شوند.

کاربردهای متنوع چسب های تخصصی صنعتی  زمینه و نوع کاربرد 
صنعت ساختمانی سالهاست که از چسب های تخصصی صنعتی برای تولید مصالح ساختمانی استفاده می‌شود. در صنعت مصالح ساختمانی از چسب‌های مختلفی از چسب جامد گرفته تا چسب داغ استفاده می‌شود. تنوع گسترده محصولات مورد استفاده با این واقعیت توضیح داده می‌شود که این چسب‌ها با مواد مختلف و قطعات خاص کار می‌کنند. چسب‌های مختلف را می‌توان برای سازه‌های هیبریدی، ساخت پلی اورتان، پنل‌های عایق و غیره استفاده کرد.
صنعت حمل و نقل صنعت حمل و نقل از چسب های تخصصی صنعتی در ساخت قطعات اتومبیل، هواپیما و قطار و در مونتاژ وسایل نقلیه استفاده می‌کند.
صنعت تولید سیستم‌های HVAC از چسب‌ها در صنعت تهویه مطبوع نیز استفاده می‌شود، چه برای قطعات داخلی و چه خارجی. به طور خاص در این صنعت از چسب های تخصصی صنعتی برای چسباندن اجزای سازه و عایق استفاده می‌شود که باعث افزایش راندمان انرژی سیستم‌های تولیدی می‌شود.
خانه‌های پیش‌ساخته کاربردهای زیادی از چسب در صنعت خانه‌های پیش ساخته وجود دارد. مشابه صنعت ساختمان، اجزای مختلف به کار رفته به انواع مختلفی از چسب نیاز دارند. به عنوان مثال، چسب های تخصصی صنعتی را می‌توان برای کف‌های زیرین، حمام، قالب‌ها، تجهیزات آشپزخانه و غیره استفاده کرد.
تولید درب و پنجره از چسب های تخصصی صنعتی در ساخت در و پنجره استفاده می‌شود. چه درها و پنجره‌ها از چوب، پی وی سی، فایبرگلاس یا آلومینیوم هیبریدی ساخته شده باشند، می‌توان چسب‌های مختلفی را برای چسباندن به سطوح خاص طراحی کرد.
بسته‌بندی چسب های تخصصی صنعتی مختلف را می‌توان به طور خاص برای مقوا، پلاستیک یا چوب طراحی کرد. این ویژگی به ویژه در صنعت بسته‌بندی کاربرد دارد. صنعت بسته‌بندی اغلب از چسب‌های ذوب داغ EVA استفاده می‌کند زیرا این چسب‌ها برای چسبیدن به پوشش‌های مختلف طراحی شده‌اند. بنابراین آنها برای مونتاژ، برچسب زدن، پردازش کاغذ و موارد دیگر ایده‌آل هستند.
ماشین‌آلات و تجهیزات کشاورزی از چسب های تخصصی صنعتی در ساخت تجهیزات و ماشین آلات کشاورزی از جمله سیلو، تجهیزات پخش و غیره استفاده می‌شود. یکی از اولویت‌های این صنعت، اتصال قطعات ساختاری است، بنابراین تولیدکنندگان به چسب‌هایی نیاز دارند که به اندازه کافی قوی باشد تا این قطعات سنگین را در کنار هم نگه دارد.
صنعت انرژی کاربرد اصلی چسب های تخصصی صنعتی در صنعت انرژی برای چسباندن قطعات ساختاری است. این صنعت تولیدی در چند سال اخیر به دلیل فناوری‌های جدیدی که برای کاهش ردپای اکولوژیکی توسعه یافته‌اند، رشد قابل توجهی داشته است. بنابراین چسب‌های مورد استفاده در این صنعت باید همان ماموریت را در ذهن داشته باشند و آسیب کمتری برای کاربران و محیط زیست داشته باشند.
صنعت نجاری صنعت نجاری شاید یکی از بزرگترین صنایع در این فهرست باشد. از کابینت آشپزخانه و حمام گرفته تا مبلمان تجاری و مسکونی، چسب تقریباً در هر موردی استفاده می‌شود. بنابراین چسب‌های زیادی وجود دارد که می‌توان بر اساس نیاز خاص از آنها استفاده کرد.
تولیدات تجهیزات ورزشی سیلیکن، سیانواکریلات و اپوکسی از جمله چسب هایی هستند که در صنعت ورزشی بسیار کاربرد دارند، از چسباندن قطعات مختلف چوب گلف، هاکی و توپ‌ها و غیره گرفته تا کفپوش سالن‌های ورزشی از چسب استفاده می‌شود.
کارهای هنری و صنایع دستی حتما همه شما حداقل یک بار از چسب برای کادوپیچ کردن هدایای مناسبتی، چسباندن روبان، تهیه کاردستی برای فرزندان و یا کارهای هنری کوچ و بزرگ استفاده کرده‌اید.

همانطور که می‌بینید استفاده از چسب های تخصصی صنعتی بسیار گسترده و متنوع است. کاربردهای متنوع از چسب‌ها در کارهای روزمره تا صنایع کوچک و بزرگ باعث شده فناوری‌های نوین در تولیدات چسب های تخصصی صنعتی به کار گرفته شود.

ناگفته نماند که در صنعت تولید تجهیزات ورزشی هم استفاده از چسب های تخصصی صنعتی بسیار بالاست. به طور مثال در مراحل تولید چوب‌های اسکی، چوب‌ها و عصاهای پیاده‌روی و طبیعت‌گردی، چوب گلف، دوچرخه سازی، تجهیزات بدنسازی از انواع گوناگون چسب های تخصصی صنعتی استفاده می‌شود.

کاربرد چسب صنعتی در تجهیزات ورزشی

انواع چسب های تخصصی صنعتی

وقتی صحبت از انتخاب بین انواع گوناگون چسب های تخصصی صنعتی باشد، لازم است بدانید بین چسب مایع و نوار چسب‌های فشاری، انتخاب یک عامل اتصال صنعتی به نوع بستری که استفاده می‌کنید و کاربرد محصول شما بستگی دارد. بیایید به تفاوت‌های بین این دو نوع چسب صنعتی نگاهی بیندازیم.

چسب مایع

چسب‌های مایع مانند اپوکسی‌ها و چسب‌های چوب و غیره می‌توانند پیوندهای قدرتمندی را در کاربردهای صنعتی ایجاد کنند. با این حال، معایب زیادی وجود دارد، مانند کندتر خشک شدن و دقت کمتر در استفاده و چسباندن اجزای گوناگون. ویژگی‌های این نوع چسب را در ادامه بخوانید:

  • اگرچه چسب‌های مایع می‌توانند به گوشه‌ها و شکاف‌ها نفوذ کنند و چسبندگی قوی ایجاد کنند، اما به زمان نیاز دارند تا ببندند و خشک شوند. زمان گیرش بر اساس هر کاربرد متفاوت است و ممکن است نیاز به نگه داشتن قطعات خاصی در کنار هم داشته باشد تا اطمینان حاصل شود که چسب آنها را در موقعیت صحیح قرار می‌دهد.
  • چسب مایع به یک اپلیکاتور یا دستگاه چسب نیاز دارد که اغلب کندتر از انواع چسب‌های دیگر عمل می‌کند. در حالی که چسب مایع را می توان با استفاده از اپلیکاتورهای خودکار توزیع کرد، زمان راه اندازی و تمیز کردن دستگاه زمان بر است.
  • استفاده از چسب مایع اغلب یک فرآیند نامرتب است که به طور غیر مستقیم به کل زمان تولید شما می‌افزاید. همچنین، حتی اگر چسب فقط برای یک ثانیه خشک شود، برای چسباندن اجزای زیاد یک محصول بزرگ باز هم زمان‌بر خواهد بود.
  • شرکت‌ها همچنین از چسب مایع برای محکم‌تر کردن بست‌های مکانیکی استفاده می‌کنند. به عنوان مثال، فرمول استفاده از چسب روی پیچ قبل از افزودن مهره یک اقدام احتیاطی اضافی است که ممکن است برای کاهش احتمال باز شدن آن انجام شود.

چسب مایع صنعتی

نوار چسب حساس به فشار

نوار چسب حساس به فشار (PSA) یک جایگزین تمیزتر و با دقت بالا برای چسب مایع در کاربردهای صنعتی است. یکی از مهمترین مزایای استفاده از نوار چسب به جای چسب مایع این است که نوار چسب بسیار سریعتر از چسب مایع می‌چسبد. همچنین مزیت توزیع یکنواخت چسب روی نوار در مقایسه با چسب مایع وجود دارد. استفاده از چسب دستی ممکن است باعث ایجاد یک لایه بسیار ضخیم یا نازک از چسب شود که اثربخشی یا زیبایی را کاهش می‌دهد.

در حالیکه اگر یک نوار چسب به درستی استفاده شود، دارای یک لایه چسب ثابت است که تمیز و از نظر زیبایی شناسی بهتز از چسب های مایع خواهد بود.  یکی از مزایای دیگر استفاده از نوار PSA در کاربردهای صنعتی به جای چسب مایع، تطبیق پذیری نوار دو طرفه است. نوار دو طرفه را می‌توان برای مطابقت با بستر در هر طرف سفارشی کرد و به کاربران این امکان را می‌دهد که به راحتی مواد غیر مشابه را بچسبانند.

گاهی اوقات، کسب و کارها از اجزای نوار به همراه یک فعال کننده مایع استفاده می‌کنند تا بهترین استفاده را از چسب ببرند، اما شرکت‌ها اغلب به دلیل مراحل اضافی از این کار اجتناب می‌کنند.

چسب فشاری نواری صنعتی

مشخصات مهم چسب های تخصصی صنعتی

مشخصات مهم چسب های تخصصی صنعتی عبارتند از:

  1. چسب صنعتی باید در صورت نیاز قابل جدا شدن باشد.
  2. باید امکان اسپری چسب وجود داشته باشد.
  3. چسب باید در برابر حرارت مقاوم باشد.
  4. چسب باید سازگار با محیط زیست، کمپوست پذیر باشد.
  5. باید ضد آب باشد.
  6. باید بادوام باشد.
  7. باید فوق‌العاده قوی باشد.
  8. باید سریع خشک شود.
  9. باید انعطاف‌پذیر باشد.
  10. باید بی‌رنگ و رنگی هر دو نوع را داشته باشد.
  11. باید هزینه معقولی داشته باشد.

انواع سطوح مورد استفاده

مورد دیگری که باید در نظر بگیرید، موادی است که می‌خواهید با استفاده از چس آنها را بهم بچسبانید.

  • فلزپلاستیک
  • پارچه 
  • چوب
  • پلاستیک
  • شیشه 
  • وینیل 
  • بتن
  • فولاد
  • چرم 
  • کاغذ
  • مقوا
  • منسوجات

کاربرد چسب صنعتی در سطوح مختلف

سوالات متداول

  • آیا چسب های تخصصی صنعتی در دنیای ورزش هم استفاده می‌شوند؟

بله استفاده از چسب های تخصصی صنعتی در تولید تجهیزات ورزشی بسیار رایج است، از تولید چوب اسکی و هاکی گرفته تا کفپوش‌های مورد استفاده در سالن‌های ورزشی و باشگاه‌ها.

  • اولین کاربرد شناخته شده چسب به چه تاریخی برمی‌گردد؟

اولین استفاده شناخته شده از چسب‌ها به 4000 سال قبل از میلاد برمی‌گردد. زمانی که مکان‌های تدفین ماقبل تاریخ استفاده از رزین‌های شیره درختان را برای تعمیر ظروف سفالی نشا دادند. این نشان دهنده علاقه دیرینه بشر به چسب‌ها و اتکا به چسب‌ها به هدف تعمیر و ساخت و ساز است.

  • استفاده از چسب چگونه تکامل یافت؟

در طول قرن‌ها، کاربرد و فرمولاسیون چسب‌ها به طور قابل توجهی تکامل یافته است. در سال 200 قبل از میلاد، ادبیات به تولید و استفاده از چسب حیوانی اشاره کرد. رومی‌ها و یونانی‌ها با استفاده از چسب‌های ساخته شده از مواد طبیعی برای اهداف مختلف، از جمله چسباندن چوب و ساخت قایق‌ها، فناوری چسب را ارتقا دادند. انقلاب صنعتی پیشرفت قابل توجهی در فناوری چسب بود که منجر به ایجاد چسب‌ها و پلاستیک‌های مصنوعی شد.

  • چسب‌های گرم مدرن چه زمانی اختراع شدند؟

چسب‌های ترموپلاستیک مدرن (گرم) در حدود سال 1940 توسط Procter & Gamble اختراع شدند. این نوآوری ناشی از نیاز به چسب‌های بسته‌بندی بود که می‌توانستند رطوبت بالا را بدون چالش تحمل کنند. چسب‌های گرم به دلیل استحکام، تطبیق پذیری و قابلیت اتصال فوری بدون استفاده از حلال، اکنون در صنایع مختلف نقش اساسی دارند.

سخن آخر

چسب های تخصصی صنعتی مواد چسباننده تخصصی هستند که برای پاسخگویی به نیازهای منحصر به فرد کاربردهای صنعتی مختلف طراحی شده‌اند. از آنها برای اتصال موادی مانند پلاستیک، فلزات، شیشه و سرامیک در طیف وسیعی از صنایع از جمله تولید، ساخت و ساز، خودرو و تولید تجهیزات ورزشی و باشگاهی استفاده می‌شود.

چسب های تخصصی صنعتی به گونه‌ای فرموله می‌شوند که خواص ویژه‌ای را ارائه دهند، مانند:

  1.  استحکام و دوام بالا: برای مقاومت در برابر محیط های خشن و مقاومت در برابر استرس مکانیکی.
  2.  مقاومت شیمیایی: برای مقاومت در برابر قرار گرفتن در معرض مواد شیمیایی، سوخت و سایر مواد.
  3.  مقاومت در برابر دما: برای عملکرد موثر در دماهای شدید، از -200 درجه سانتیگراد تا 200 درجه سانتیگراد.
  4. عایق الکتریکی: برای جلوگیری از هدایت الکتریکی و اطمینان از حمل و نقل ایمن.
  5. انعطاف پذیری: برای تطبیق حرکت و لرزش در مفاصل و مجموعه ها.
  6. بوی کم و VOC: برای به حداقل رساندن اثرات زیست محیطی و بهبود ایمنی کارگران.

چسب های تخصصی صنعتی در اشکال مختلف موجود می‌باشند که عبارتند از:

1- چسب‌های اپوکسی: چسب‌هایی با مقاومت بالا و دمای بالا که در هوافضا، خودروسازی و ساخت و ساز استفاده می‌شود.
2- چسب‌های اکریلیک: چسب‌هایی انعطاف‌پذیر و مقاوم در برابر ضربه که در بسته‌بندی، ساخت و ساز و خودرو استفاده می‌شود.
3- چسب‌های سیلیکون: چسب‌هایی مقاوم در برابر درجه حرارت بالا که در کاربردهای هوافضا، خودروسازی و صنعتی استفاده می‌شود.
4- چسب‌های پلی اورتان: چسب‌هایی انعطاف‌پذیر و مقاوم در برابر سایش که در کاربردهای ساختمانی، خودروسازی و صنعتی استفاده می‌شود.
5- چسب‌های نواری: نوارهای از پیش روکش شده با چسب اعمال شده به مواد حامل، که در کاربردهای الکتریکی، پزشکی و صنعتی استفاده می‌شود.

برخی از کاربردهای رایج چسب های صنعتی عبارتند از:

  •  پیوند پلاستیک و کامپوزیت در صنایع خودروسازی و هوافضا.
  • آب بندی شکاف ها و اتصالات در مصالح ساختمانی.
  • تعمیر و نگهداری تجهیزات در صنایعی مانند تولید و پالایش نفت.
  • چسباندن شیشه و سرامیک در لعاب های معماری و تجهیزات پزشکی.
  •  ایجاد اتصالات و آب بندی های انعطاف پذیر در تجهیزات صنعتی.

هنگام انتخاب چسب های تخصصی صنعتی، سازندگان باید عواملی مانند نوع ماده چسبانده شده، محیطی که در آن استفاده خواهد شد و الزامات عملکرد خاص کاربرد را در نظر بگیرند. با انتخاب چسب مناسب برای کار، تولیدکنندگان می‌توانند از اتصالات محکمی که در طول زمان باقی می‌مانند، اطمینان حاصل کنند و خطر خرابی و خرابی را کاهش دهند.

از اینکه تا انتهای این مقاله با اسپرت مال همراه بودید از شما قدردانی می‌کنیم و امیدواریم این مقاله برای شما کاربردی و مفید واقع شود. یادآوری می‌کنیم برای معرفی کسب و کار خود در اسپرت مال می‌توانید با همکاران ما تماس بگیرید تا شرایط حضور شما را در اسپرت مال فراهم کنند.

بیشتر بخوانید: انتخاب کفپوش برای خانه 

بیشتر بخوانید: کفپوش گرانولی پارک | ویژگی ها و مدل های آن 

بیشتر بخوانید: راهنمای خرید کفپوش اپوکسی

منبع 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

اسپرت مال اولین و بزرگترین پاساژ آنلاین خرید عمده لباس و لوازم ورزشی در ایران است.

برند های محبوب ورزشی ایرانی

  • هنوز نظری ندارید.
  • افزودن دیدگاه