همانطور که میدانید فوتبال امروزه از جمله معروفترین و محبوبترین ورزشها به شمار میرود که طرفداران بسیار زیادی در انواع ردههای سنی دارد. برای اینکه این بازی اجرا شود و بازیکنان بتوانند عملکرد مناسبی داشته باشند لازم است تا برخی تجهیزات مهم و ضروری را فراهم کنند. از جمله این تجهیزات توپ میباشد.
در واقع امروزه به دلیل انواع فوتبال، توپهای مختلفی نیز تولید و وارد بازار میشوند که آشنایی با آنها ضروی است. در ادامه این مقاله قصد داریم شما را با انواع توپ فوتبال و مشخصات آنها آشنا کنیم.
فهرست
توپ فوتبال چه انواعی دارد؟
امروزه فوتبال به قدری مدرن شده که برای بازی کردن در زمین و یا مسابقهای از نوع خاصی توپ استفاده میکنند. در این قسمت شما را با انواع توپ فوتبال آشنا میکنیم:
1- توپ تضمینی مسابقات
یکی از انواع توپ فوتبال نوعی است که دارای استاندارد بالایی میباشد و برای گرفتن تاییدیه از فیفا و یا همان فدراسیون جهانی فوتبال میبایست تستهایی مختلفی از جمله فرم، شکل، میزان هوای نگهداری شده در توپ، تست ضد آب بودن و همچنین چگونگی حرکت و پرواز توپ در هوا بگذراند تا تایید فدراسیون جهانی را دریافت کند.
از جمله کاربردهای این نوع توپ میتوان به استفاده از آن در جام یوفا، لیگ قهرمانان اروپا، لیگ سری آ ایتالیا و موارد دیگری از این قبیل استفاده میشود.
بیشتر بخوانید: دروازهی فوتبال چیست و چه ویژگیهایی باید داشته باشد؟
2- توپ مختص مسابقه
این نوع از انواع توپ فوتبال شباهت بسیار زیادی به توپهای نوع قبلی دارند، اما این نوع توپ باید توسط استاندارد به خصوصی تاییدیه را دریافت نماید که از بارزترین و معروفترین این نهادها میتوان به انجمن ملی ورزشهای دانشگاهی اشاره کرد که دارای نام اختصاری NCAA و مورد دیگر در اصل فدراسیون ملی ناصر بر انجمن دبیرستانی در آمریکا میباشد که با نام اختصاری NFHS معروف میباشد. میتوان بیان کرد که این دو نوع نهاد دارای معیارهای تقریبا مشابهی هستند که از جمله آنها موارد زیر را میتوان نام برد:
- توپ باید به صورت کاملا گرد باشد.
- محیط توپ میبایست بین 27 تا 28 اینچ معادل 68/58 تا 71/12 سانتیمتر باشد.
- جنس خارجی توپ باید از چرم یا الیاف مصنوعی استاندارد و ضد آب ساخته شود.
- وزن توپ میبایست بین 397 تا 454 گرم باشد.
- فشار هوای داخل توپ باید بین 8/8 تا 16.2 پیسیای باشد.
3- توپ مختص چمن مصنوعی
دیگر انواع توپ فوتبال و معروف در این رشته ورزشی به طور ویژه برای استفاده در چمن مصنوعی تولید میشوند. توپهای ساخته شده برای استفاده در چمن مصنوعی از لحاظ استاندارد به دیگر توپها مشابه هستند، اما به دلیل اینکه زمینهای دارای چمن مصنوعی خشک میباشند در ساخت این مدل توپها از جنسهایی استفاده میکنند که مقاومت بالاتری داشته باشند تا بتوانند در برابر آسیبهای ناشی از چمن مصنوعی مقاومت بالایی از خود به نمایش بگذارند.
4- توپ تمرین فوتبال
این مدل توپها از لایههایی ساخته میشوند که مقاومت بالایی دارند. موردی که موجب میشود این مدل از انواع توپ فوتبال نسب به دیگر انواع متمایز شود این است که محیط و وزن آنها متفاوت میباشند و به منظور استفاده در تمرینات فوتبال تولید میشوند. وزن آنها حدودا بین 470 تا 500 گرم و محیط آنها نیز 30 اینچ معادل 76/2 سانتیمتر میباشد و با استانداردهای ذکر شده تفاوت بسیار زیادی دارد.
5- توپ سالنی
توپهای سالنی و یا توپهایی که در فوتسال استفاده میشوند از نظر اندازه یک سایز کوچکتر از توپهای فوتبال میباشند اما وزنی مشابه به وزن توپهای فوتبال دارند. توپهای سالنی در واقع به دلیل اینکه بازیکن بتواند به راحتی حرکات تکنیکی و خلاقیتهای فردی که برای این بازی لازم است را انجام دهد، مقداری کمتحرک و به عبارتی تنبل ساخته میشوند و عمدتا از قابلیت پرش توپ همانند توپهای فوتبال برخوردار نمیباشند. این مدل از انواع توپ فوتبال عمدتا در لایه بیرونی دارای جنس نرم و مقاومت بالایی نسبت به دیگر انواع توپهای فوتبال دارند تا در صورت برخورد با دیوارهای سالن مقاومت بالایی برای جلوگیری از تغییر شکل کروی خود داشته باشند.
6- توپ مختص فوتبال ساحلی
توپهای فوتبال ساحلی از انواع توپ فوتبال هستند که عمدتا به صورت ضد آب تولید میشوند و از نظر سایز به دیگر توپها اعم از توپهای فوتسال مشابه میباشند. اما به دلیل کاربرد و استفاده کردن از آنها در زمینهای ماسهای که عمدتا سطوح ناهمواری دارند و برای اینکه از آسیب رساندن به پاهای بازیکنان جلوگیری شود از جنس نرمتری در مقایسه با دیگر توپ ساخته میشوند و سطح رویه براقی در ساختار آنها نیز به کار گرفته میشود.
بیشتر بخوانید: کمربند های کاراته و ترتیب آن ها
7- توپهای مینی بال
این نوع توپها دارای سایز بسیار کوچکتری نسبت به توپهای فوتبال میباشند و محیط آنها بین 18 تا 20 اینچ معادل 45/72 تا 50/80 سانتیمتر است که اغلب برای تمرین کردن بر روی تقویت و افزایش سرعت بازیکنان قابل استفاده هستند. اغلب بازیکنان عمدتا پس از اینکه تمرینات سنگینی انجام میدهند و پاهایشان منقبض میشوند برای تفریح کردن و همچنین شل کردن عضلات به دلیل سبک بودن این مدل از انواع توپ فوتبال اقدام به استفاده از آنها میکنند.
نحوه ساخت انواع توپ فوتبال
به طور کلی در مورد نحوه ساخت انواع توپ فوتبال باید بیان کرد که برای این امر باید از تیوپی که دارای جنس لاستیک طبیعی و یا مصنوعی میباشد به شکل دایرهای شکل و با استفاده از دستگاه استفاده میکنند که محلی برای ورود و خروج هوا در آن در نظر بگیرند. پس از آن لایههای نگهدارنده لاستیک را آماده سازی میکنند که عمدتا دارای جنس پلیاستر میباشند.
این لایهها بر روی تیوپ چسب زده میشوند تا بتوانند فرم و حالت تیوپ را ثابت نگهدارند. لایه آخر که همان محافظ است از جنس پیویسی و یا پلی وینیل کلراید یه شکل پنلهای چسبی و یا به صورت دوخته شده با دست بر روی آن قرار داده میشود تا بتواند از دو لایه زیرین محافظت لازم را انجام دهد.
بیشتر بخوانید: فواید ورزش پینگ پنگ برای ورزشکاران
توپها از چه موادی تولید میشوند؟
شاید برای شما سوال که انواع توپ فوتبال عمدتا از چه موادی تولید میشوند؟ لازم به ذکر است که دو ماده مهم و اصلی در تولید توپها استفاده میشود که پلیاورتان و یا UP و پلی وینیل کلراید و یا PVC میباشند. این دو نوع ماده دارای تفاوتهای مهمی در میزان سایش، نرمی و دوام در مقابل رطوبت هستند که همین امر موجب میشود با توجه به نوع توپ از یک ماده بهتر استفاده شود.
به عنوان مثال در توپهای سالنی و یا خیابانی که به طور مستقیم با سطح سالن و یا کف خیابان در تماس هستند، لازم است تا توپی که تولید و استفاده میشود مقدار مقاومت بسیار بالایی داشته باشد و به همین دلیل نیز از مواد کربنات در تولید آن استفاده میکنند. برای توپهای مختص مسابقات رسمی نیز نرم بودن و همچنین مقاومت بالا در برابر چمن از جمله ویژگیهای مهمی است که باید داشته باشند و به همین نیز برای تولید این نوع توپها از پلیاورتان استفاده میکنند.
بخشهای داخلی توپ فوتبال
انواع توپ فوتبال به طور کلی دارای چهار بخش هستند که در ادامه قصد داریم آنها را برای شما معرفی کنیم:
1- لایه محافظ بیرونی و یا کاور توپ
همانطور که در بخشهای قبلی نیز به آن اشاره کردیم، با دقت به نوع کاربری توپ از مواد مختلفی نیز برای تولید توپ استفاده میکنند تا بهتدین کارایی و عملکرد را در اختیار بازیکن قرار دهند. مهمترین وظیفهای که لایه محافظ بیرونی دارد این است که دوام و استحکام لازم را در اختیار بازیکنان قرار میدهد چرا که دیگر لایههای موجود در انواع توپ فوتبال نقش بسیار موثری در افزایش میزان عمر توپ نخواهند داشت. شکل فیزیکی این لایههای توپ میتوانند به صورت مکمل باشند به عنوان مثال تکههای 5 ضلعی و 6 ضلعی و یا ستاره و یا هر شکل دیگری که بتواند شکل کروی توپ را تامین نماید.
2- اتصال لایههای بیرونی
تکههای لایه بیرونی انواع توپ فوتبال با استفاده از یکی از انواع روشهای دوخت، چسب و یا پرس به یکدیگر متصل میشوند. هر چقدر که این اتصال محکمتر باشد دوام و کیفیت توپ نیز بیشتر خواهد بود. لازم به ذکر است که کوچکترین نقص در این بخش میتواند باعث ایجاد ناهمگنی در فرم کلی و استاندارد توپ شود. بهترین نوع اتصال با کمک دوخت انجام میشود که در صورت انجام دادن با کمک دست و کیفیت بالا قطعا از جمله بهترین و با کیفیتترین انواع توپها خواهند شد.
3- لایه آستر توپهای فوتبال
در بخش میانی توپها و به دور تیوپ لایههایی از جنس پلیاستر قرار میدهند تا نگهدارنده و کنترل کننده آن باشند. در واقع نقش این لایه در کروی ماندن و بالا بردن استحکام توپ است. در صورتی که از تعداد لایههای کمتری استفاده شود امکان تغییر دادن فوم توپ بر اثر ضربهها وجود خواهد داشت.
4- تیوپ و یا هسته توپ فوتبال
تیوپ در واقع همان هسته داخلی توپ میباشد که دارای جنس پلاستیکی است. هر چقدر که لاستیک تیوپ دارای جنس بهتری باشد کیفیت توپ بالاتری نیز در اختیار شما قرار داده خواهد شد.
بیشتر بخوانید: بهترین فروشنده لوازم ورزشی از دیدگاه مشتریان: بررسی بازخوردها و نظرات
سخن پایانی
امروزه انواع توپ فوتبال در بازار وجود دارند که هر کدام دارای تفاوتهای ساختاری و همچنین کاربردی هستند. در صورتی که در این بازی مبتدی و یا حرفهای هستید باید حتما با انواع توپها آشنایی داشته باشید تا بتوانید مناسبترین نوع را انتخاب و خریداری کنید. به همین دلیل در این مقاله سعی بر این بود که شما را با انواع توپهای فوتبال موجود در بازار آشنا کنیم.
حامی صمدزاده
19 شهریور 1403 در 10:33سلام توپ فوتبال روسیه کراساوا دارید
افزودن دیدگاه