امروزه یکی از روشهای چاپ با نام چاپ افست شناخته میشود. چاپ افست نوعی چاپ است که با نام لیتو گرافی نیز شناخته میشود. در این روش، چاپ به تعداد زیادی انجام میشود. به طوری که رنگها و یا تصاویر به کمک نوعی غلتک روی صفحات حرکت میکنند. صفحات در این نوع چاپ فلزی هستند و استفاده از این غلتک سبب میشود که تصاویر کیفیت بیشتری داشته باشند.
لازم است بدانید که چاپ افست به عنوان مقرون به صرفه ترین روش چاپ شناخته میشود چرا که با استفاده از این روش میتوان به چاپ صفحات بسیار زیادی پرداخت. از طرفی اولین دستگاه چاپ افست در سال 1875 میلادی طراحی و تولید شد. بعد ها با گسترش صنعت چاپ شرکتهای مطبوعاتی از این چاپ به میزان بیشتری استفاده کردند به طوری که شرکت پیتر پرس در سال 1903 روزنامههای خود را به روش چاپ افست چاپ کرده و به افراد ارائه کرد.
با این حال در این متن درباره اینکه چاپ افست چیست و چه ویژگیهایی دارد بیشتر آشنا میشویم.
فهرست
ویژگیهای چاپ افست
ویژگی این چاپ یکی از مواردی است که با کمک به آن میتوان به این پرسش که چاپ افست چیست پاسخ داد. این نوع از چاپ، یکی از مهم ترین روشها در تبلیغات محسوب میگردد. ماشین چاپ افست از سه استوانه تشکیل شده است. همچنین اگر بخواهیم سرعت این ماشین چاپ را با دیگر ماشین های چاپ مقایسه کنیم، سرعت این دستگاه بیشتر از ماشین های چاپ مسطح یا حروفی می باشد.
کمپانی هایدلبرگ در آلمان یکی از بزرگترین و معروف ترین تولیدکنندگان این نوع از ماشین های چاپ به شمار می آید. یکی از علومی که نقش بسزایی در چاپ افست دارد، علم شیمی می باشد.
دستگاه های چاپ افست در سایزهای مختلفی قابلیت چاپ دارند که عبارتند از: ۳۰×۲۵، ۵۰×۳۵، ۷۰×۵۰، ۱۴۰×۱۰۰. لازم به ذکر است که هر یک از این سایزها حتما باید با دستگاه مخصوص به خود چاپ شود که هر یک از آنها اسم متفاوتی دارند که عبارتند از: دستگاه نیم ورقی، دستگاه یک ورقی، دستگاه دو ورقی و در نهایت چهار ورقی. ناگفته نماند که توجه به ویژگیهای این چاپ در بررسی اینکه چاپ افست چیست لازم میباشد.
در چاپ افست، آب و مرکب دو عاملی هستند که با یکدیگر در تقابل می باشند و این تقابل بر روی یک صفحه که جنس آن از آلومینیوم تشکیل شده است صورت می گیرد.
برای اینکه مقاومت شیمیایی و سختی صفحه زینک بالا برود، سطح رویی آن با استفاده از روش هایی که به آن الکتروشیمیایی می گویند اکسید شود و سپس تبدیل به اکسید آلومینیوم شود. سطح رویی این صفحه باید با موادی از جنس پلیمر که حاوی نمک های دیازونیوم هستند، پوشش داده شوند. نمک های دیازونیوم به نور حساس می باشند. برای اینکه تصویر بر روی صفحه زینک ایجاد شود، لازم است که این صفحه با استفاده از لیزر یا اشعه هایی مانند اشعه ی ماورای بنفش نور داده شود.
بیشتر بخوانید: انواع دستگاه لترپرس
مزایای چاپ افست
یکی از مواردی که در بررسی اینکه چاپ افست چیست باید به آن پرداخت مزایای استفاده از این چاپ است. همانطور که گفته شد مزیت اصلی چاپ افست مقرون به صرفه بودن آن است. این در حالی است که تصاویر با استفاده از چاپ افست با کیفیت بالایی چاپ میشوند. از طرفی در این تصاویر تثبیت رنگ به طور کامل انجام میشود. بنابراین هنگام چاپ تصاویر به این روش میتوانید از کیفیت چاپ و تثبیت رنگ کاملا مطمئن شوید. از طرفی در بررسی اینکه چاپ افست چیست باید بدانید که در این چاپ اپراتور میتواند میزان جوهر و جریان آن را کنترل کند. در این صورت جوهر پخش نمیشود و یک کنتراست بر روی تصاویر ایجاد میکند. این موضوع سبب میشود که صفحات دارای تصاویر تمیز و با کیفیتی باشند.
از طرفی در چاپ افست صفحات زیادی میتوانند چاپ شوند. به طوری که از این چاپ در چاپخانههایی که دارای تیتراژ بالا هستند استفاده میشود. بنابراین میتوان گفت که یکی از اصلی ترین مزیتهای چاپ افست این است که هزینه کمی را در بر دارد با اینکه به هیچ وجه از کیفیت تصاویر و صفحات کم نمیشود. با این حال روشهای با کیفیت دیگری برای چاپ وجود دارند اما چاپ افست نسبت به این روشها به صرفه تر است. بنابراین از این چاپ میتوان در طراحی کاتالوگ ها با کیفیت بالا استفاده کرد.
دیگر مزیت چاپ افست ساختار سریع چاپی است. چرا که در برخی دیگر از روشها هنگام کمبود جوهر، تصاویر و چاپها بی کیفیت و یا کم رنگ میشوند. اما این اتفاق در روش چاپ افست مشاهده نمیشود. این مزیت موضوعی است که در هنگام دانستن اینکه چاپ افست چیست نباید از آن چشم پوشی کرد. در چاپ افست اپراتور با کنترل جریان جوهر کیفیت چاپ را در هر صورت حفظ میکند. در واقع اپراتور این کار را با چرخش کلید ها انجام میدهد. این موضوع سبب میشود که زمان چاپ در این روش نسبت به دیگر روشها کمتر باشد و چاپ با سرعت بیشتری انجام شود.
از دیگر مزایای این چاپ میتوان به مناسب بودن آن برای چاپ انواعی از سطوح مختلف اشاره کرد. به طوری که با استفاده از چاپ افست میتوانید طرحهای مختلفی را روی پارچه، کارتن، پلاستیک، فلز، وینیل، چوب، کتاب و… چاپ کنید. ناگفته نماند که استحکام بالای صفحات فلزی در این چاپ از دیگر مزایای چاپ افست به حساب میآیند.
بیشتر بخوانید: انواع چاپ سیلک اسکرین
بیشتر بخوانید: بهترین چاپخانه های تهران
بیشتر بخوانید: فروش عمده برچسب حرارتی لباس
چاپ افست چگونه انجام میشود؟
در بررسی اینکه چاپ افست چیست لازم است با فرایند چاپ افست آشنا شوید. در این روش فرآیند چاپ بسیار جذاب است. به طور کلی در سه مرحله فرآیند چاپ افست انجام میشود. ابتدا غلتک اول جوهر را در خود نگه میدارد. این غلتک از جنس آلومینیوم و یا زینک است. همچنین جوهر در این نوع چاپ عموماً به رنگ CMYK میباشد. ناگفته نماند که غلتک چاپ افست با نام غلتک جوهر نیز شناخته میشود. پس از نگه داشتن جوهر این غلتک بر روی سیلندر صفحه قرار میگیرد تا قسمتهایی که جوهر دارند را پاک کند.
همچنین سیلندر افست یا همان سیلندر پایینی در جهت مخالف چرخش سیلندر بالایی نصب میشود. زمانی که سیلندر صفحه بر روی سیلندر پایینی میچرخد آب به حالت فشرده در می آید و جوهر به شکل آینه ای روی کاغذ جریان مییابد. پس از آن غلتک نهایی یا غلتک فشار تصویر غلتک افست را بر روی سطح چاپ میکند. جنس غلتک نهایی فولادی بوده و به شکل استوانه است. فرآیند چاپ افست برای چاپ کاتالوگ، بروشور و… انجام میشود.
باتوجه به ویژگیها، فرآیند انجام چاپ، مزایای و تاریخچه این روش میتوان دریافت که چاپ افست چیست و چه کاربردی دارد. چرا که این روش به عنوان یک روش با مزیتهای زیاد برای چاپ صفحات انبوه شناخته شده است بنابراین استفاده از آن انتخاب خوبی به حساب میآید.
افزودن دیدگاه