اسم چاپ روی پارچه چیست؟ (جامع 2024)

با رشد روز افزون تکنولوژی تغییرات بسیار زیادی در صنعت چاپ روی پارچه به وجود آمده است و همواره نیاز به تنوع در مد و دکوراسیون همیشه اشخاص را به خلق ایده‌ های جدید و منحصر به فرد وادار کرده است.

از روش های مختلف چاپ بر روی پارچه می توان برای چاپ طرح های مختلف بر روی پارچه هایی با جنس های مختلف استفاده کرد. بنابراین می توان گفت خلق تنوع و کار های منحصر به فرد یکی از دلایلی می باشد که صنعت چاپ روی پارچه را بیش از پیش در سراسر دنیا مورد توجه عموم قرار داده است

ممکن است چاپ طرح های بسیار زیبا و جذاب بر روی پارچه های گوناگون که هوش از سر می برند از نظر شما بی دردسر و بسیار آسان باشد. اما چاپ بر روی پارچه به هیچ وجه آسان و راحت نمی باشد.

دقت، تمرکز و ظرافت در روش های مختلف چاپ بر روی پارچه و از طرف دیگر دستیابی به رنگ های ماندگار بر روی سطح پارچه که با شستشو خراب نشوند، بسیار کار سخت و دشواری می باشد. در ادامه ی این مقاله قصد داریم به معرفی اسامی تکنیک های مختلف و روش های گوناگون چاپ روی پارچه بپردازیم. با ما همراه باشید.

تکنیک های چاپ روی پارچه

تکنیک های چاپ روی پارچه

قبل از معرفی روش های مختلف چاپ بر روی پارچه باید بدانید که همه روش های چاپ پارچه با یکی از تکنیک های زیر انجام می شوند:

چاپ مستقیم (Direct printing)

چاپ به طور مستقیم یکی از تکنیک های چاپ روی پارچه می باشد که بر روی سطح پارچه با رنگ یا رنگدانه انجام می شود. چاپ مستقیم پیگمنت و چاپ راکتیو یا حتی چاپ سابلیمیشن پارچه از زیر مجموعه های تکنیک چاپ مستقیم هستند.

چاپ تخلیه (Discharge printing)

تکنیک چاپ تخلیه حذف رنگ ها از بخش های مشخص شده ای از پارچه ای می باشد که قبلاً به طور کامل رنگ شده بوده و این کار با استفاده از مواد شیمیایی صورت می گیرد. چاپ اسید زیر مجموعه ای از روش چاپ تخلیه می باشد.

چاپ مقاوم (Resist printing)

در روش چاپ مقاوم بخش هایی از پارچه به وسیله ی خمیر یا ماده ای مخصوص پوشانده می شود و بعد پارچه ی مورد نظر رنگ می شود. به این شکل قسمت های خمیری شده پارچه رنگ نمی گیرند. رنگ رزی گِره ای و چاپ مقاوم مومی (باتیک) نمونه هایی از این مدل چاپ بر روی پارچه هستند.

چاپ شابلنی یا چاپ سیلک اسکرین هم از این روش چاپ پارچه به شمار می روند.

بیشتر بخوانید: انواع توپ فوتبال

انواع چاپ روی پارچه

انواع چاپ روی پارچه

انواع مختلف چاپ بر روی پارچه به دو دسته کلی تقسیم می شوند که عبارتند از:

چاپ پارچه سنتی

در این نوع از چاپ طرح بر روی پارچه تمامی مراحل اعم از رنگ رزی تا خشک کردن طرح چاپی مورد نظر به صورت دستی انجام می شود.

چاپ مدرن

این نوع چاپ بر روی پارچه به صورت تمام اتوماتیک انجام می شود و به چاپ دیجیتال پارچه معروف است. در این نوع چاپ روی پارچه تمامی مراحل چاپ طرح بر روی پارچه اعم از انتقال طرح تا مرحله تحویل پارچه به شکل تمام اتوماتیک صورت می گیرد.

چاپ بر روی پارچه به شکل چاپ دیجیتال از روش های مدرن و جدید چاپ طرح بر روی پارچه به شمار می رود.

روش های چاپ روی پارچه

روش های چاپ روی پارچه

چاپ بر روی پارچه با استفاده از دستگاه ها، ابزار ها و تکنولوژی های مختلف و گوناگونی انجام می شود و این روش ها شامل مراحل و فرایند های مختلفی هستند. در ادامه به ۹ روش از بهترین روش های چاپ روی پارچه اشاره خواهیم کرد و مزایای آن ها را هم ذکر خواهیم کرد.

  • چاپ غلتکی پارچه یا روتاری
  • چاپ سیلک اسکرین
  • چاپ مستقیم پیگمنت
  • چاپ مستقیم راکتیو
  • چاپ DTF
  • چاپ DTG
  • چاپ شابلون استنسیل
  • چاپ باسمه
  • چاپ اسپری

چاپ غلتکی یا روتاری (rotary)

در این روش از چاپ روی پارچه، پارچه از زیر غلتک های حکاکی شده عبور می کند و هر یک از غلتک ها یکی از رنگ ها را بر روی پارچه ی مورد نظر چاپ می کنند. اکثر طاقه پارچه های چاپ شده با طرح های مختلف که برای لباس می خرید به این روش چاپ شده اند.

مزیت این روش چاپ بر روی پارچه نسبت به دیگر روش های چاپ پارچه این است که در تمام طول طاقه پارچه کیفیت بسیار زیاد و یک دستی خواهید داشت. برای هر یک از رنگ های مورد استفاده در طرح مورد نظر، غلتک جداگانه ای حکاکی می شود.

پس از چاپ بر روی پارچه، مرحله ی بخار دادن را به منظور تثبیت رنگ می گذراند. با استفاده از این روش می توان ۱۱۰۰۰ متر پارچه را در یک روز و در یک دستگاه آن هم با هر طرح سخت و پیچیده ای که در ذهن دارید، با ظرافت، جزئیات بالا و بدون هیچ نقصی چاپ کرد.

از دیگر مزایای چاپ روتاری می توان به سرعت بسیار بالا، کیفیت بالا، نفوذ رنگ به درون لایه های پارچه، دوام و ماندگاری رنگ بالا، قیمت پایین در تیراژ های بسیار بالا و قابلیت چاپ بر روی هر نوع پارچه ای اشاره کرد.

بیشتر بخوانید: قوانین پینگ پنگ

چاپ سیلک اسکرین

چاپ سیلک اسکرین یک روش دستی چاپ روی پارچه می باشد که برای انتقال طرح مورد نظر به پارچه از یک توری استفاده می شود. در چاپ سیلک اسکرین یا چاپ شابلنی یک تور که دارای روزنه های ریز می باشد را بر روی یک قاب می کشند.

قسمت هایی که نباید هیچ گونه چاپی بر روی آن ها شکل بگیرد توسط لاک پوشانده می شوند و بعد این توری روی پارچه قرار می گیرند و در نهایت در این روش از یک کاردک چوبی برای نفوذ رنگ به پارچه ی مورد نظر از طریق روزنه های توری استفاده می شود.

چاپ سیلک اسکرین به دو روش چاپ اسکرین فلت بد و چاپ اسکرین چرخشی یا همان چاپ سیلک اسکرین اختاپوسی انجام می شود. چاپ اسکرین چرخشی مدل مکانیزه شده ی روش چاپ اسکرین فلت می باشد‌ و جز رایج ترین و کاربردی ترین تکنیک های چاپ طرح بر روی پارچه از نظر تجاری نیز به شمار می رود.

چاپ مستقیم پیگمنت

در روش چاپ مستقیم پیگمنت، چاپ به طور مستقیم بر روی پارچه انجام می شود و پس از آن بلافاصله به کمک دستگاه بخار فیکس، طرح مورد نظر بر روی پارچه ثابت شده و رنگ های اضافی از روی پارچه شسته می شوند.

البته به این مسئله توجه داشته باشید که در نوع بی کیفیت تری از چاپ پیگمنت، مرحله بخار فیکس و شست و شو حذف شده است و پس از چاپ فقط با اشعه مادون قرمز رنگ بر روی پارچه ی مورد نظر خشک می شود.

مزایای چاپ روی پارچه با استفاده از روش مستقیم پیگمنت شامل سرعت بالا، قابلیت نمونه گیری اولیه که در کمتر از ۵ دقیقه می توانید نمونه نهایی کار خود را ببینید.

چاپ مستقیم راکتیو

چاپ مستقیم راکتیو

چاپ مستقیم راکتیو از جدید ترین روش های چاپ روی پارچه می باشد که روند رشدی انفجاری دارد. این روش شباهت بسیار زیادی به چاپ دیجیتال پیگمنت دارد، با این تفاوت که در این روش از رنگ راکتیو یا واکنش پذیر استفاده می شود. مزایای چاپ مستقیم راکتیو عبارتند از:

  • بدون نیاز به زیردست
  • کیفیت و شفافیت بسیار زیاد
  • دوام و ماندگاری بسیار بالا به دلیل واکنش شیمیایی که با الیاف پارچه ی مورد نظر می دهد و در حقیقت می توان گفت بخشی از پارچه می شود.
  • بهترین روش برای طیف گسترده ای از پارچه ها از پلی استر گرفته تا انواع مختلف الیاف طبیعی

چاپ DTF

در روش چاپ دی تی اف پارچه به یک دستگاه پرس حرارتی و یک دستگاه چاپ دیجیتال احتیاج دارید. در وهله ی اول طرح مورد نظر بر روی نایلون نسوز مخصوص چاپ می شود و به کمک پرس حرارتی رنگ به طور کامل به سطح پارچه ی مورد نظر می چسبد و بعد از سرد شدن نایلون را جدا می کنند.

این روش چاپ روی پارچه جز گران ترین روش های استفاده شده در کسب و کار چاپ طرح های مختلف بر روی پوشاک می باشد. هزاران تیشرت با استفاده از این روش با لوگو و متن هایی روی آن ها چاپ می شوند. این روش چاپ به دلیل طرح های زیبا، متنوع واضحی که ایجاد می کند، بسیار مورد توجه عموم مردم می باشد.

مزایای چاپ دی تی اف در صنعت چاپ شامل آسان بودن فرایند کار، تیراژ بسیار پایین حتی یک عدد، طرح های سایه روشن دار و با جزئیات بسیار بالا، نمونه گیری بلافاصله پس از طراحی، قابل استفاده بر روی هر نوع پارچه ای و بدون احتیاج به مراحل قبل و بعد از چاپ طرح بر روی پارچه می باشد.

چاپ مستقیم طرح یا DTG

در این نوع چاپ باید طرح مورد نظر خود را به دستگاه بدهید تا دستگاه آن طرح را به صورت مستقیم بر روی پارچه ی مورد نظر چاپ کند. این نوع چاپ بیشتر برای چاپ طرح های مختلف بر روی تیشرت مناسب می باشد که نوعی از چاپ تمام دیجیتال به شمار می رود.

مزایای چاپ روی پارچه با استفاده از روش DTG شامل سرعت عمل بالا، چاپ طرح های مختلف بر روی پارچه های رنگی، قابل استفاده بر روی پارچه هایی با جنس های مختلف، دقت و جزئیات بالا، هزینه و بودجه ی اولیه کم برای راه اندازی کارگاه و بهترین گزینه برای کار های تک و تیراژ کم می باشد.

چاپ شابلون استنسیل

در این نوع چاپ روی پارچه از شابلون هایی که به شکل طرح هایی که مد نظر مشتری هستند بریده می شوند و در نهایت طرح مورد نظر با استفاده از شابلون بر روی پارچه چاپ می شود.

شابلون ها معمولاً از جنس چوب، فلز، کاغذ و یا پلاستیک هستند و برای چاپ طرح مورد نظر بر روی پارچه از رنگ در فضا های بریده شده و خالی درون شابلون استفاده می شود. این روش یکی از راحت ترین و آسان ترین روش های چاپ بر روی پارچه می باشد که حتی یک کودک نیز به راحتی می تواند آن را انجام دهد.

مزایای چاپ شابلون استنسیل این است که این روش چاپ بر روی پارچه قابلیت استفاده برای کار های تکی را دارد و برای درست کردن نمونه نیز قابل استفاده می باشد.

چاپ شابلون استنسیل

چاپ باسمه (Block printing)

در این روش از چاپ روی پارچه با استفاده از چوب و یا مواد دیگر به وسیله کنده کاری مهر هایی ساخته می شوند. بعد مهر ها را به رنگ آغشته می کنند و بر روی پارچه می خورد. در گذشته در کشور ایران از روش چاپ باسمه برای چاپ انواع پارچه های نفیس و گران قیمت استفاده می شد‌.

اما امروزه این روش چاپ منسوخ شده است و تعداد کارگاه هایی که با استفاده از روش چاپ باسمه کار می کنند انگشت شمار هستند. البته چاپ باسمه نسبت به دیگر روش های چاپ بر روی پارچه قیمت مناسب تر و ارزان تری دارد.

چاپ اسپری

در این روش از چاپ روی پارچه از اسپری کردن کنترل شده برای چاپ طرح مورد نظر بر روی پارچه استفاده می شود. در این روش از یک تفنگ اسپری برای پاشیدن رنگ از روی شابلن ها بر روی پارچه استفاده می شود.

می توان گفت این روش شباهت بسیار زیادی به روش استنسیل دارد، با این تفاوت که بیشتر یک کار هنری به شمار می رود تا یک روش چاپ. زیرا اسپری توسط دست کنترل می شود و به دقت و تمرکز بسیار زیادی احتیاج دارد و هر کار ممکن است با کار بعدی متفاوت داشته باشد.

اما بعضی از تولید کننده های خاص از این روش برای چاپ طرح مورد نظرشان بر روی پارچه استفاده می کنند و کار های منحصر به فرد و جذابی را تولید می کنند که بیشتر برای تیشرت به کار گرفته می شود. از مزایای چاپ اسپری می توان به سرعت بالای آن و قابلیت استفاده برای تعداد محدود اشاره کرد.

بیشتر بخوانید: چاپ دیجیتال چیست و چه انواعی دارد

سخن پایانی

در این مقاله به معرفی تکنیک ها و روش ها و اسامی چاپ روی پارچه پرداختیم. امیدواریم که مطالب این مقاله به خوبی توانسته باشد به بخشی از سوالات و دغدغه های شما در خصوص اسامی و روش  های مختلف چاپ بر روی پارچه کمک کرده باشد.

البته این نکته ی بسیار مهم را به خاطر داشته باشید که برای هر نوع پروژه و با توجه به طرح آن باید یک روش مناسب و کاربردی را انتخاب کرد. در پایان بسیار متشکریم که تا به انتهای مطالب این مقاله همراه ما بودید.

5/5 - (1 امتیاز)

نظر

  • هنوز نظری ندارید.
  • افزودن دیدگاه